Bugün kolay bir Antep tatlısı tarifi verelim. İrmik helvası herkesin evinde yaptığı bildiği bir tariftir ; ama Antep'te peyniri ve yağı bol olarak yapılır. Ben bir Antep gelini olarak rahmetli kayınvalidemden öğrendim. Bunun için öncelikle tuzsuz Antep peyniri gereklidir, alternatif olarak tuzsuz taze peynirlerin hepsiyle yapılabilir, özellikle de Hatay künefe peyniriyle çok güzel olur.
Öncelikle yarım kilo kadar tuzsuz peynir doğranıp soğuk suya konur.
Üzerine bir su bardağı irmik koyup kavrulmaya başlanır.
İrmik altın sarısı renge gelince yani kesinlikle kararmadan diğer tenceredeki şekerli su üzerine eklenir.
Kapağı kapatılıp suyunu biraz çekmesi beklenir ; bu arada peynirimizin suyunu süzeriz. İrmikler göz göz olduğunda peynir eklenip karıştırılır ; ocağın altı kısılarak kapağı kapatılıp 5 dk kadar kısık ateşte demlenir.
Benim ortanca kızım gibi peynirsiz sevenler varsa peyniri katmazdan önce onlarınki ayrılabilir.
Ama gerçek Antep irmik helvası peynirli olur. Afiyet olsun.
1 yorum:
Şahane bir tarif denedim hatika oldu ellerinize sağlık
Yorum Gönder