Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

24 Kasım 2011 Perşembe

İrmik Helvası (Antep Usulü)

 
    Bugün kolay bir Antep tatlısı tarifi verelim. İrmik helvası herkesin evinde yaptığı bildiği bir tariftir ; ama Antep'te peyniri ve yağı bol olarak yapılır. Ben bir Antep gelini olarak rahmetli kayınvalidemden öğrendim. Bunun için öncelikle tuzsuz Antep peyniri gereklidir, alternatif olarak tuzsuz taze peynirlerin hepsiyle yapılabilir, özellikle de Hatay künefe peyniriyle çok güzel olur.
    Öncelikle yarım kilo kadar tuzsuz peynir doğranıp soğuk suya konur.
 
  Bir tencereye 150 gr kadar (tercihe göre daha fazla da olabilir) sade yağ ( ayranı alınmış yağ) veya tuzsuz tereyağı koyup eritiir.
 Üzerine bir su bardağı irmik koyup kavrulmaya başlanır.
 Aynı anda başka bir tencerede bir buçuk bardak toz şeker ile üç bardak su ( ben bir bardak süt iki bardak su koyuyorum ) ocağa konup kaynamaya bırakılır.
 
  İrmik altın sarısı renge gelince yani kesinlikle kararmadan diğer tenceredeki şekerli su üzerine eklenir.
 
  
 
 
 
  Kapağı kapatılıp suyunu biraz çekmesi beklenir ; bu arada peynirimizin suyunu süzeriz.
 
 

 İrmikler göz göz olduğunda peynir eklenip karıştırılır ; ocağın altı kısılarak kapağı kapatılıp 5 dk kadar kısık ateşte demlenir.
 
 
  Benim ortanca kızım gibi peynirsiz sevenler varsa peyniri katmazdan önce onlarınki ayrılabilir.
 Ama gerçek Antep irmik helvası peynirli olur. Afiyet olsun.

1 yorum:

Selin Yılmaz dedi ki...

Şahane bir tarif denedim hatika oldu ellerinize sağlık

Yorum Gönder